Up to Us

Peer support op social media

Peer support kan op allerlei manieren en in allerlei vormen. Het is niet gebonden aan 1 vaststaand protocol of handboek en gaat verder dan een fysieke ruimte zoals Jimmy’s. Een mooi voorbeeld van hoe wij zelf ook zien dat peers support verder gaat dan de muren van Jimmy’s is van een jongere die aangaf moeite te hebben met het vinden van motivatie om ‘s ochtends op tijd op te staan. Andere jongeren gaven op dat moment een luisterend oor en probeerden mee te denken. Ze namen zelf het initiatief om de jongere te stimuleren door hem ‘s ochtends te bellen met een opbeurend verhaal of hem wat lieve woorden te sturen. 

Het uitzoomen kan nog een stapje verder gaan, namelijk dat peer support ook zichtbaar is op social media met vaak mensen die elkaar helemaal niet kennen! Neem bijvoorbeeld de hashtags op Instagram omtrent body positivity, en dat gebruikers van die hashtags vervolgens elkaar supporten met het sturen van reacties op elkaars posts.

Zo was er op Instagram ook een situatie waarbij meiden met anorexia nervosa elkaar stimuleerden om te gaan eten en beter te worden. 

Kortom, peer support kan altijd en overal!